Institutul prof. Dr. N. Paulescu

0.0
0 voturi / 1 parere
Adresa:
Str. Ion Movila, nr. 5, in incinta Spitalului Clinic Cantacuzino Bucuresti
Telefon:
021 210.84.99
Fax:
021 210.22.95
Web:
http://www.institutuldiabetpaulescu.ro/
Email:
contact@paulescu.ro
Modifica date de contact

Descriere "Institutul prof. Dr. N. Paulescu"

Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “N. C. Paulescu”, asa cum se numeste in prezent, a fost creat in 11.03.1993 prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 273, Prof.Dr. Iulian Mincu : “Institutul de Nutritie si Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu"- unitate bugetara cu personalitate juridica, in subordinea directa a Ministerului Sanatatii cu sediul in municipiul Bucuresti are in structura sa organizatorica compartimente de cercetare stiintifica medicala, sectii clinice, ambulatorii si laboratoare”.

Institutul are ca obiect de activitate asistenta medicala de specialitate, cercetare stiintifica medicala, invatamant medical de virf, indrumare tehnica si metodologica a retelei de profil din tara, precum si colaborare in domeniul sau cu institutii, persoane juridice si fizice din tara si din strainatate.

In fapt, aceasta complexa unitate medicala a aparut ca idee in anul 1934 la spitalul Coltea din Bucuresti, odata cu infiintarea de catre Prof.Dr. I. Pavel, a compartimentului de diabet in Clinica Prof.Dr. I. Nanu-Muscel (echivalentul actual al Sectiilor Clinice ale Institutului), la care s-a adaugat din 1942 Centrul Antidiabetic, unitatea ambulatorie, echivalenta cu cele trei unitati ambulatorii ale Institutului care functioneaza ca anexe ale celor trei sedii cuprinse in structura Institutului.

Perioada de inceput a organizarii Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, apartine Prof. I. Pavel, care a dezvoltat atat Centrul Antidiabetic (1942-1967) cat si Clinica de Diabet (1948-1967), care pentru scurt timp a purtat numele de Clinica de Dietetica, apoi de Clinica de Nutritie si Dietetica, si in final de Clinica de Nutritie si Metabolism. Procesul acestei creatii a fost laborios si dificil, intrucat aparitia lui s-a facut in cea mai dramatica perioada a istoriei moderne a Romaniei, cea a celui de al Doilea Razboi Mondial. La acea vreme, institutia avea, pe langa Sectia Clinica, Sectii de Dietetica si de Medicina Experimentala.

Centrul Antidiabetic s-a mutat in mai multe randuri in sedii improvizate, dar cu o tenacitate vrednica de intreaga noastra admiratie a reusit nu numai sa supravietuiasca, dar sa se si dezvolte. Admiratia este justificata de caracterul unicat al acestei institutii bivalente (clinica/ambulator), aceasta creatie fiind prima de acest gen din Europa si un model pe care l-au preluat ulterior multe ale tari. Unul din exemplele care onoreaza tara noastra, este aceea a Serviciului de Diabetologie de la Spitalul Hôtel Dieu, infiintat de Prof. Maurice Dérot (1901-1985) in anul 1957, dupa modelul romanesc.

Din 1967 Prof.Dr. Iulian Mincu a preluat conducerea Catedra de Diabet din Bucuresti. Fara infiintarea Institutului de catre Prof.Dr. Iulian Mincu in 1993 toate aceste eforturi in ani de organizare si consolidare a acestei discipline in tara noastra nu ar fi avut insa finalitatea dorita.
Categorie: Spitale
Modifica descrierea

Pareri despre "Institutul prof. Dr. N. Paulescu" (1)

popescu fotinia pe 25.08.2010 (17:16)

medicicii din clinica de diabet sint f.preocupati de bolnavi nu privesc cu indiferenta afectiunile lor si in special d-na doctor ;: gabriea radulian ii multumim pe aceasta ocazie pentru omenia dansii ..

Regenerare cod se incarca...
Se comenteaza, va rugam asteptati...

Spune-ti parerea despre "Institutul prof. Dr. N. Paulescu"

  • Foloseste un limbaj decent, clar si concis.
  • Respecta Termenii si conditiile.
  • Nu folosi DOAR LITERE MARI.
  • Refera-te la locatia in chestiune.
Ca sa dai nota trebuie sa fii logat