Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman

0.0
0 voturi / 1 parere
Adresa:
str. M. Kogălniceanu nr. 9 Craiova
Telefon:
0251 53.22.67
Fax:
0251 52.31.77
Web:
http://www.aman.ro/
Email:
[email protected]
Modifica date de contact

Descriere "Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman"

Fundatia Aman, inaugurata la 21 decembrie 1908 si compusa din trei sectiuni: biblioteca, pinacoteca si muzeu, s-a bucurat de un prestigiu deosebit, atestat si de semnaturile in cartea de onoare a unor personalitati marcante care au vizitat acest centru cultural din Craiova: regele Ferdinand, regina Maria, regele Carol al II-lea, printul G. Ştirbei, g-ral Al. Averescu, Nicolae Iorga, Petre Antonescu, N. Ghica-Budeşti, Mihail Dragomirescu, Emil Grigorovitza, Ramiro Ortiz, G. Ionescu-Siseşti, Simion Stoilow, Sabba Ştefănescu, Gh. Ţiţeica, Ion Kalinderu, Lucian Blaga, Victor Eftimiu, Şt.O. Iosif, Marius Bunescu, Onisifor Ghibu, C.C. Giurescu, Tache Papahagi, Simion Mehedinţi, Spiru Haret, Ion Minulescu ş.a.
Biblioteca a început să funcţioneze cu un număr mic de volume donate de fondatori, lucrări de literatură, artă, istorie, drept, filosofie, în limbile română, franceză, greacă şi latină, moştenite de familie, achiziţionate de Alexandru Aman în perioada studiilor la Paris, cumpărate din ţară sau primite în timpul vieţii sale.
Zestrea bibliotecii a sporit, după cum atestă documentele vremii, prin achiziţii şi donaţii datorate legăturii cu o serie de instituţii culturale, ştiinţifice sau persoane particulare iubitoare de carte. Prima insituţie care a contribuit la îmbogăţirea colecţiilor Bibliotecii Aman a fost Academia Română, donatoare a unor valoroase lucrări ale istoricilor şi filologilor români.
În 1921, după Theodor Popescu şi Ştefan Ciuceanu, la conducerea Fundaţiei Aman a fost numită Elena Farago care a condus această instituţie timp de peste trei decenii, locuind şi creând în casa care astăzi adăposteşte o expoziţie permanentă dedicată poetei.
Până în 1950 biblioteca a fost patronată de primăria locală. Începând cu 1 noiembrie 1950 devine bibliotecă regională până în 1968, apoi municipală, iar din 1974 - judeţeană.
Cărţile din inventarul fundaţiei se regăsesc în colecţiile de bază ale bibliotecii publice a oraşului Craiova, instituţie care a reluat numele fondatorilor în 1991.
Celelalte bunuri ale fundaţiei: mobilier, tablouri, gravuri, monede etc. se regăsesc în inventarele Muzeului de Artă şi Muzeului Olteniei din Craiova.
Categorie: Biblioteci
Modifica descrierea

Pareri despre "Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman" (1)

Cojocaru Camelia pe 06.08.2010 (09:55)

Mie mi-a placut la biblioteca ca sunt calculatoare si se fac multe cursuri.Imi place si de profesoara de la cursul de engleza Irina.Preda foarte bine engleza si este frumoasa si buna.Cealalta profesoara Madalina este la fel ca si Irina.

Regenerare cod se incarca...
Se comenteaza, va rugam asteptati...

Spune-ti parerea despre "Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman"

  • Foloseste un limbaj decent, clar si concis.
  • Respecta Termenii si conditiile.
  • Nu folosi DOAR LITERE MARI.
  • Refera-te la locatia in chestiune.
Ca sa dai nota trebuie sa fii logat