OPERA NATIONALA ROMANA DIN IASI

3.0
2 voturi / nicio parere
Adresa:
Str. Agatha Barsescu, nr.18 Iasi
Telefon:
0232 21.11.44
Fax:
0232 21.11.46
Web:
http://www.opera-romana-iasi.ro/
Email:
[email protected]
Modifica date de contact

Descriere "OPERA NATIONALA ROMANA DIN IASI"

Inca de la inceputul sec. al XIX-lea, in Iasi a existat un viu interes pentru spectacolele de teatru liric. Prima reprezentatie de opera a fost La Dame blanche de Francois-Adrien Boieldieu. Evenimentul a avut loc în decembrie 1833 si s-a datorat trupei Teatrului francez condus de fratii Baptiste si Joseph Fourreaux.
La 20 februarie 1838 a avut loc premiera romaneasca a operei “Norma” de Vincenzo Bellini, la numai 7 ani dupa premiera absoluta. Acest spectacol a fost realizat de Conservatorul filarmonic-dramatic din Iasi ; de la aceasta data, spectacolele de opera, opereta si vodevil devin o permanenta în orasul nostru, datorita unor artisti straini sau societati lirice si dupa 1920, unor teatre de opera din tara.
Intre anii 1940 – 1950 au existat mai multe incercari de a fonda un teatru liric la Iasi . In martie 1942 a fost infiintata Opera Romana a Moldovei, ce a functionat cu intreruperi pana la 21 martie 1944, cand institutiile muzicale primesc ordinul de evacuare. Dar muzicienii ieseni au continuat incercarile, ce au culminat cu (re)infiintarea, in 1956, a Operei de Stat din Iasi, profesorul Ioan Goia fiind primul director al institutiei. Spectacolul inaugural al primei stagiuni a fost “Tosca” de Giacomo Puccini, ce s-a desfasurat in seara zilei de 3 noiembrie 1956, sub conducerea muzicala a maestrului Radu Botez. Regia artistica a spectacolului a fost semnata de Hero Lupescu, iar scenografia de Zoltan Gerzanich. De-a lungul timpului, au fost realizate peste 150 de titluri din repertoriul de opera, opereta si balet, cuprinzand majoritatea epocilor istorice muzicale: clasicismul, romantismul, scolile nationale ale secolului al XIX-lea, verismul, impresionismul, creatia secolului al XX-lea.
Odata cu infiintarea Operei in 1956, s-a infiintat, implicit, si orchestra. La inceput, a beneficiat de aportul celor mai buni instrumentisti existenti in Iasi, in special angajati ai Filarmonicii “Moldova”, apoi s-a completat cu studenti si absolventi ai Conservatorului “George Enescu”. In timp, orchestra a fost pregatita si condusa de dirijorii Radu Botez, Traian Mihailescu, Cornelia Voinea, Corneliu Calistru, Gheorghe Victor Dumanescu, Rasvan Cernat, Leonard Dumitriu, Koichi Inoue.
In anul 1956 s-a infiintat si corul Operei din Iasi , ce abordeaza un repertoriu vast de opera si opereta, dar si vocal-simfonic. La conducerea corului, de-a lungul anilor, au fost maestrii Emil Chivu, Ion Pavalache, Anton Bisoc, iar in prezent, Valeriu Gadei.
Baletul Operei din Iasi s-a infiintat in 1957. Cel care a consolidat colectivul, semnand regia si coregrafia a numeroase spectacole de prestigiu a fost Bella Ballogh. Pe parcurs, conducerea baletului a fost asigurata de maestrii Mihaela Atanasiu si Marius Zirra, iar dupa 1990 de Gheorghe si Carmen Stanciu. Repertoriul baletului iesean contine cele mai importante lucrari de gen. In prezent, coregraful trupei de balet este Gheorghe Stanciu.
Un loc aparte in viata Operei iesene il ocupa solistii vocali, existand in permanenta schimbul de generatii. Acestia au consolidat prestigiul institutiei relevat de bogatia repertoriala. Pe langa numerosii solisti proprii, pe scena lirica ieseana au evoluat artisti cunoscuti din Romania si din strainatate: Arta Florescu, Nicolae Herlea, Eugenia Moldoveanu, Maria Slatinaru-Nistor, Viorica Cortez, Virginia Zeani, Nicola Rossi-Lemeni, Walter Monacchesi, Irina Arhipova, Todor Kostov, Viktor Tretiak, etc.
Spectacolele au fost montate de maestri ai regiei de opera: Hero Lupescu, Anghel Ionescu Arbore, Dimitrie Tabacaru, George Zaharescu, Marina Emandi Tiron, Anda Tabacaru-Hogea, Mihai Zaborila. In pregatirea spectacolelor, regizorii artistici au colaborat cu scenografi si pictori scenografi talentati. In ceea ce priveste scenografia, la Opera din Iasi au semnat: Zoltan Gerzanich, Hristofenia Cazacu, George Dorosenco, Nicolae Vericeanu, Gheorghe Codrea, Rodica Arghir, Catalin I. Arbore, Adriana Urmuzescu, Marfa Axenti.
Categorie: Sali de spectacol
Modifica descrierea

Spune-ti parerea despre "OPERA NATIONALA ROMANA DIN IASI"

  • Foloseste un limbaj decent, clar si concis.
  • Respecta Termenii si conditiile.
  • Nu folosi DOAR LITERE MARI.
  • Refera-te la locatia in chestiune.
Ca sa dai nota trebuie sa fii logat