Casa de Cultura G.M. Zamfirescu

0.0
0 voturi / nicio parere
Adresa:
Str. Al.I.Cuza nr. 2 Satu Mare Satu Mare
Telefon:
0261 76.86.08
Fax:
0261 76.86.08
Web:
http://www.casazamfirescu.com/
Email:
[email protected]
Modifica date de contact

Descriere "Casa de Cultura G.M. Zamfirescu"

Casa de Cultura a fost infiintata pe bazele unor asociatii culturale care coexistau pe aceste meleaguri inca din anii de dupa primul razboi mondial. Inainte de infiintarea marilor institutii de cultura cum au fost Teatrul, Conservatorul de muzica, Casa Culturală (forma prin care a fost denumită în perioada de început) a fost avangarada pentru că ea putea cuprinde formele de început ale instituţionalizării vieţii culturale: baluri, cercuri de lectură, conferinţe publice, trupe teatrale de „diletanţi”, coruri, serbări populare, şezători. Aceste cercuri şi secţiuni şi-au continuat activitatea peste ani, Casa de Cultură având astfel o bază solidă în organizarea şi desfăşurarea evenimentelor culturale în prezent.

În anii comunismului Casa de Cultură a traversat o perioadă nefastă pentru viaţa culturală românească, pentru actul cultural. În aceşti ani Casa de Cultură a fost spaţiul ideologiei comuniste, cu obositoare „Cântări ale României” dar a fost şi spaţiul teatrului, muzicii, dansului, poeziei, filmului, al rezistenţei şi a salvării valorilor autentice multiculturale.

Pe lângă Casa de Cultură a fost înfiinţată şi Universitatea Populară, aceasta având o activitate susţinută de educaţie a adulţilor, de cursuri de pregătire profesională, fiind până la începutul anilor ’90 una din puţinele instituţii care a anticipat importanţa educaţiei permanente.

Din 1990 Casa de Cultură a luat numele scriitorului George Mihail Zamfirescu, în memoria activităţii scriitorului la Satu Mare.

Această instituţie a fost o adevărată rampă de lansare pentru numeroşi artişti şi formaţii sătmărene deoarece a dispus de instructori bine pregătiţi şi de o bază materială bună, spaţii pentru cursuri, repetiţii, spectacole, chiar şi un teatru de vară. Spaţiile s-au decimat din cauza retrocedărilor, teatrul de vară nu mai există. Există doar câţiva oameni care pun suflet în munca pe care şi-au ales-o, care mai cred în valorile culturii!

Casa de Cultură a Municipiului „G.M.Zamfirescu” se află în subordinea Primăriei şi Consiliului Local Satu Mare. De aproximativ 50 de ani are acelaşi sediu, pe str. Al.I.Cuza nr. 2. În scurt timp acest sediu va deveni istorie...
Categorie: Sali de spectacol
Modifica descrierea

Spune-ti parerea despre "Casa de Cultura G.M. Zamfirescu"

  • Foloseste un limbaj decent, clar si concis.
  • Respecta Termenii si conditiile.
  • Nu folosi DOAR LITERE MARI.
  • Refera-te la locatia in chestiune.
Ca sa dai nota trebuie sa fii logat